Фота Аўдыё Відэа  
be  ru  pl  en  de info@catholic.by
Гэта архіў старой версіі сайта. Новая версія знаходзіцца па адрасе catholic.by
Папа Францішак: «Малітва — не чарадзейная палачка»
Святы Айцец
26.05.2016 10:55

Пра значэнне трывалай малітвы, якая дазваляе спазнаць Божую спагаду і міласэрнасць, казаў Папа Францішак падчас агульнай аўдыенцыі 25 мая на плошчы св. Пятра ў Ватыкане.

У сваёй катэхезе Пантыфік спаслаўся на прыпавесць пра несумленнага суддзю і ўдаву, якая дамагалася справядлівасці (Лк 18, 1-8). Паводле слоў Папы, гэтае евангельскае апавяданне ўтрымлівае важнае павучэнне: «трэба заўсёды маліцца і не падаць духам».

«Перад абыякавасцю суддзі ўдава звяртаецца да сваёй адзінай зброі: настойліва працягвае дакучаць яму, прадстаўляючы сваю просьбу аб справядлівасці. І менавіта дзякуючы гэтай настойлівасці дасягнула сваёй мэты. У пэўны момант суддзя выслухаў яе, але не таму, што кіраваўся міласэрнасцю, і не таму, што яму гэта падказала сумленне. Ён сам прызнаўся: "паколькі гэтая ўдава не дае мне спакою, абараню яе, каб яна не прыходзіла больш дакучаць мне"», — нагадаў Пантыфік.

Святы Айцец заўважыў, што з гэтай прыпавесці Езус робіць выснову: калі ўдава здолела схіліць несправядлівага суддзю сваімі настойлівымі просьбамі, наколькі ж больш Бог, які з’яўляецца добрым і справядлівым Айцом, «абароніць выбраных сваіх, якія просяць Яго дзень і ноч», і нават «не будзе марудзіць у іх справе», але ўмяшаецца «неўзабаве».

«Па гэтай прычыне Езус нас заклікае да "нястомнай" малітвы. Мы ўсе перажываем моманты стомленасці і прыгнечанасці, асабліва калі нашы малітвы здаюцца бясплённымі. Але Езус нас запэўнівае: у адрозненні ад несумленнага суддзі, Бог неадкладна выслухае сваіх дзяцей, хоць гэта не азначае, што Ён ўчыніць усё так, як мы гэтага пажадаем, і тады, калі гэтага пажадаем. Малітва — гэта не чарадзейная палачка! Яна дапамагае захоўваць веру ў Бога і давяраць Яму, нават калі не разумеем Яго волі», — сказаў Папа.

Пантыфік падкрэсліў, што прыклад такой трывалай малітвы і даверу да Бога дае сам Езус сваёй паставай у Аліўным садзе.

«Ахоплены надыходзячым неспакоем, Езус маліўся Айцу, каб адхіліў ад Яго горкі келіх мукі, але Ягоная малітва была прасякнута даверам да Айца, і Ён да канца аддаўся Яго волі: "але не чаго Я хачу, а чаго Ты", кажа Езус. Аб’ект малітвы адыходзіць на другі план; тое, што было для Яго важней за ўсё – гэта адносіны з Айцом. Вось што робіць малітва: перамяняе жаданне і фарміруе яго паводле волі Бога, якой бы яна не была, бо хто моліцца, імкнецца перш за ўсё да з’яднання з Ім, міласэрнай Любоўю», — сказаў Пантыфік.  

Напрыканцы катэхезы Папа Францішак заклікаў вучыцца нястомнай малітве, каб спазнаць спагаду Бога, які, як Айцец, выходзіць насустрач сваім дзецям, поўны міласэрнай любові.

Беларуская рэдакцыя Ватыканскага радыё (АлГ)

 

Пры выкарыстанні матэрыялаў сайта спасылка на Catholic.By абавязкова.